En Doğrusunu Ustalar Bilir! Mutfak Fayansı Nasıl Döşenir Sorusunu Cevaplıyoruz
Evleri yaşam yolculuğunda büyük bir tren olarak düşündüğümüzde, mutfaklar adeta makinist kabini gibidir. Çünkü evin neredeyse tüm yükünü çeken ve sürükleyen mutfaklardır. Dolayısıyla mutfakların, hem işlevsel hem de şık olması gerekirken, koku emmez, temizlenmesi kolay, yüksek sıcaklığa dayanıklı, uzun ömürlü ve bir o kadar sağlıklı olması gerekir. Tüm bu koşulları sağlamanın en iyi ve pratik yolu ise seramik döşeme uygulamasıdır. Ancak çoğu zaman mutfağında tadilat planlayanlar için mutfak fayansı nasıl döşenir sorusu göz korkutucu bir konu gibi gelebilir. Aslında durum hiçte öyle değildir. Bazı püf noktalara ve işlem adımlarına dikkat ederek oldukça zevkli ve kaliteli bir sonuç elde etmek mümkündür.
- Küçük dokunuşlarla mutfak dekorasyonu yapmak isteyenlere tavsiyeler bu yazımızda!
Mutfak Fayansı Döşemeden Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar
Sunduğu avantajlardan dolayı fayanslar, evlerde mutfak ve banyo gibi alanlarda sıklıkla kullanılırlar. O kadar ki bu alanların zemin veya duvarlarında fayans yoksa, sanki bir eksiklik var veya bir şeylerin ters gittiği intibaını uyandırırlar.
Tadilat fikri ile başlayan seramik döşeme işlemine genelde fayans döşeme malzemeleri seçilerek başlanır. Titizlikle yapılan bir hazırlık süreci ise sonucu başarıya taşır. Mutfağa fayans döşemeden önce yapılması gereken hazırlıklar ise genelde şu sırayla birbirini takip eder;
- İşlem yapılacak alanın(duvar veya zemin) ölçülerinin çıkarılması,
- Alana ve zevke uygun fayans türünün (kaymaz, parlak veya mat gibi) belirlenmesi,
- Döşeme sırasında kullanılacak derz, mala, elektrikli süpürge, silme bezi gibi malzemelerin temin edilmesi. Örneğin fayans tarağı, mutfak ve banyo gibi alanların zemin döşemelerinde harcın daha stabil çekilebilmesi için sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
- Fayansın döşeneceği alana su yalıtımı yapılması gerekiyorsa tamamlanması,
- Uygulama yapılacak alanın döşeme yöntemine uygun hazırlığı
- Balıksırtı ya da düz gibi fayans döşeme şekline karar verilmesi,
- Kesim gerektiren karoların tayini,
- Döşeme ve yapıştırma işlemi,
- Kenar ve köşelerde rötuş,
- Derz çekme işlemi,
- Kuruma ve temizlik işlemi.
Fayans döşemeden önce yapılması gereken hazırlıklar ve işlem sıralaması genelde bu adımlarla yürütülse de bunların mahiyeti ve sıralaması bireysel olarak değişiklik gösterebilir. Mesela baştan kafasındaki mutfak görünümüne odaklanan biri ona yönelik bir yol takip ederken, bir diğeri su izolasyonu yaptırmaya gerek duyuyorsa uygulama işleminin sırası tamamen değişecektir.. Ancak her ne olursa olsun kalite odaklı bir uygulamada özellikle işlem yapılacak yerin titizlikle hazırlanması şarttır. Aksi takdirde döşeme işlemi bittikten sonra tüm emekler heba olabilirken, bu oldukça can sıkıcı bir durum haline gelebilir.
- Banyo fayans boyama uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın!
Mutfak Fayansı Döşeme İşlem Basamakları
Öncelikle mutfak fayansı nasıl döşenir sorusunun standart bir cevabı olmadığının bilinmesi önemlidir. Çünkü uygulama yapılacak alanın özellikleri, su yalıtımı gerektirip gerektirmediği, seramik ölçüleri, döşeme şekilleri, derzsiz veya derzli olup olmadığına göre işlem adımları artıp azabilir, hatta bazı adımlar tamamen değişebilir. Ayrıca bu işlem basamakları döşeme yapacak birey veya firmanın kendi tercihlerine göre de farklılıklar gösterebilir. Ancak zemin hazırlığı ve fayans döşeme malzemeleri seçimi sonrası işlem basamakları genelde şu şekilde ilerler;
- Seramiklere uygun olarak seçilecek yapıştırma harcı veya diğer adıyla fayans yapıştırıcı spatula yardımıyla yüzeye sürülür.
- Karo duvara döşenecekse zeminden, şayet yere uygulama yapılacaksa köşeden yapıştırmaya başlanır. Bunun yanında duvara veya yere fayans nasıl döşenir sorusunun cevabının detaylı bir şekilde bilinmesi işlem başarısı açısından ideal başlangıç olacaktır.
- Mutfak fayans döşeme şekillerine göre karonun altı kısmı yapıştırıcının üzerine gelecek şekilde yerleştirilir ve hafifçe parmakla baskı yapılır. Yapılacak baskı işlemi için tercihe göre kauçuk bir tokmak kullanılabilirken, buradaki amaç yapışkanın dışarı taşmadan karo ile kaynaşmasıdır.
- Her yeni seramik yerleştirirken iki karo arasına küçük takozlar yerleştirilmelidir. Böylelikle bu işlem sayesinde seramiklerin yerleştirilmesi eşit aralıklarla yapılabilir.
- Mutfak tezgah arası kaplama yapılırken seramiklerin lavabo veya doğalgaz borusu gibi alanlarda kesilmesi gerekebilir. Elektrikli testere ile yaygın olarak yapılan bu işlem öncesi kesim yapılacak karonun tam ölçüsü alınmalıdır. Döşeme yapacak olan kişinin düzgün kesim yapması için öncelikle fayans nasıl kesilir sorusunun cevabını alabilmek için fazlalık birkaç üründe deneme yapması önerilmektedir.
- Yapılan döşeme işlemi sırasında ara ara hedeflenen veya olması gereken şekilde mi diye fayans döşeme modellerine uygunluk kontrolü yapılmalıdır. Şayet kayma, desene uyumsuzluk, birleşme noktalarında rahatsızlık veren bir durum varsa işlem bırakılmalı nedeni araştırılmalıdır. Bu kontrol, işlemin tamamı bittikten sonra oluşacak hayal kırıklığını önlemenin en etkili yoludur.
- Zemin ve duvar seramik döşeme işlemi tamamlandıktan sonra derz uygulaması yapılmadan önce en az 24 saat beklenmelidir.
- 24 saat ardından dolgu malzemesi uygulanmadan önce fayans aralarının eşit olması için kullanılan derz artıları çıkarılmalıdır. Karoların araları elektrikli süpürge yardımı ile toz ve kırıntı kalmayacak şekilde süpürülmelidir. Bu işlemin ardından derz atılacak alanın hafif nemli bez ile silinmesi önerilir.
- Derz, alanına uygun olarak alınmalı ve uygulama talimatında belirtildiği şekilde hazırlanmalıdır. Mesela teras, balkon tarzı yerler veya eğimli zeminler için silikon katkılı derz kullanılması gerekebilir. Bunun yanında fayans üzerine fayans düzgün şekilde yapıştırılması için uygun olan derz seçimine özen gösterilmelidir.
- Derz dolgusunun fayansların arasına iyice sürülmesine dikkat edilmelidir. Bu işlemin sağlıklı ve pratik olarak yürütülmesinde fayans malasından yardım alınabilir.
- Derz uygularken aralardan taşan yerler ve karoyu kirletecek düzeyde akıntılar varsa çok kurumadan bastırmadan silinmelidir.
- Derz çekildikten sonra harcın tam kuruması için 24 saat beklenmelidir. Yer döşemesi olarak fayans kullanıldı ise üzerinde gezilmemelidir, aksi takdirde harç yumuşak olduğu için kaymalar yaşanabilir ve bu durum bütün emeklerin boşuna gitmesine neden olabilir.
- 24 saat sonra derzin kuruyup kurumadığı kontrol edilmelidir. Kuruduğundan emin olunduktan sonra derz artıkları ve döşeme kusurları varsa düzeltilmelidir.
- İşlemden sonra mala ve derz takozları gibi araçlar temizlenmeli, üzerinde harcın kurumasına izin verilmemelidir. Ayrıca kalan derz varsa saklanma koşullarına riayet edilmelidir.
Mutfak Fayansı Seçerken ve Döşerken İhtiyaç Duyabileceğiniz Bazı Püf Noktalar
Düzgün ve kaliteli döşendiği zaman mekânlara oldukça estetik ve şık bir görünüm kazandıran seramiklerin, kullanım alanı oldukça geniş spektrumludur. Renk, desen, ebat, döşeme şekli, parlak-matlık gibi birçok kritere göre zengin çeşitlilikte olması yanında ayrıca sağlıklı, güvenli ve uzun ömürlü olması fayansları yaşam alanlarımızın vazgeçilmezi haline getirmektedir. Yalnızca mutfaklarla kalmayıp, banyo, havuz, dış cephe ve tuvalet gibi farklı alanlara fayans döşeme uygulamasının yapılabilmesi kullanıcıların ürüne olan ilgisini artırmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise çevre dostu politikalara uygunluğudur. Tüm bu avantajlarından faydalanabilmek için seçim ve döşeme esnasında birkaç püf noktaya dikkat edilmesi önerilmektedir. Bu püf noktalar ise şu şekildedir;
- Seçilen seramiğin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.
- Seramik döşeme işlemi yapan bir firmadan veya kişiden yardım alınacaksa kaliteli işçilik yaptığına dair referanslarının olduğuna bakılmalıdır.
- Mutfakta tezgah veya yere döşenecek malzemenin yüzeye ve kullanım amacına uygun olması gerekmektedir. Mesela yere uygulama yapılacak olan karoların kaymaz olması şarttır.
- Mutfakta kullanılacak olan karoların koku emmeyen, leke tutmayan ve kolay temizlenebilir özellikte olması gerekir. Bunun yanında temizlik kimyasallarına dayanıklı olması da önemli bir kriterdir.
- Kullanılacak olan derzin yüzeye uygun olarak seçilmesi gerekir.
- Derz kalınlığının ne çok kalın ne de çok ince olacak şekilde sürülmesine dikkat edilmelidir.
- Zemin döşemelerinde kullanılacak karoların daha kalın ve dayanıklı olması gerekmektedir.
- Fayans üstüne fayans döşenecekse zemin ve duvarın kalınlığının kullanım şartlarını olumsuz etkilememesine dikkat edilmelidir. Mesela dolap, fırın gibi araçların kapaklarının açılmasını kısıtlamaması gerekir.
- Seramik seçerken mutfağın dekorasyonuna ve ışık görme durumuna uygun tonlarda seçim yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Fayans alırken her zaman olası bir kırılma durumunda değiştirmeyi mümkün kılacak şekilde yedeğinin olmasına dikkat edilmelidir.
- Döşeme işlemi esnasında derzin kıvamına dikkat edilmelidir.
- Döşeme sürecinde harcı donduracak veya daha akışkan kılacak ortam şartları olmamasına özen gösterilmelidir. Gerekiyorsa ortam ısısı normal şartlar altına gelene kadar beklenmelidir.
- Su izolasyonu yapılması gereken bir durum varsa kesinlikle yalıtım sağlanmadan seramik döşenmemelidir. Aksi takdirde olası su kaçağı işlemin yenilenmesine ihtiyaç doğurabilir.
- Karo seçimi ve döşeme işlemi öncesi fayans döşeme uygulamasının incelikleri hakkında detaylı bilgi alınmalı, avantaj ve dezavantajları değerlendirerek öyle seçim yapılmalıdır.
Günümüz şartlarının yoğun koşturması içerisinde fayanslar; kullanım avantajı, her bütçeye hitap eden çeşitlilikte olması, uzun ömürlülüğü ve pratik temizlenmesi ile kendine sağlam yer edinmiş durumdadır. Tüm bu avantajlarından faydalanmak için fayans döşeme uygulaması hakkındaki püf noktalara dikkat edilmesi ve uygulama şartlarının sağlanması önemlidir. Böylelikle sağlık ve çevre dostu olması ile yarına dair doğru bir yatırım yapılabilir. Böylelikle fayansın doğayla harmanlanan ancak bir o kadar lüks olan özellikleri mekânlara tam anlamda yansıtılabilir.