Lamine Parke En Sağlıklı Ahşap Yer Döşeme
Lamine parke: 100% ahşap içeren 3 farklı ahşap katmanın birbirlerine ters açıyla lamine edilmesi ile üretilen, ahşap zemin döşeme ürünüdür.
Üst katman: Lamine parkenin görüntüsünü veren en değerli katmandır. Diğer katmanlara göre daha değerli ağaç türleri tercih edilir. Sistre ve cila işlemi bu katmana uygulanır.Üst katman 3 mm ile 4 mm kalınları arasında değişmektedir.
Orta katman : Tedariği daha kolay olan ve üst katmana göre daha az değere sahip olan kavak veya göknar gibi ağaç türlerinden üretilir. Standart olarak 8 mm kalınlığa sahiptir.
Alt katman : 2 mm kalınlığındadır. Diğer katmanlara göre en ince olan katmandır. Orta katmana zıt yönde lamine edilir.
Tüm katmanların birbirlerine zıt olarak preslenmesinşn nedeni ahşap plakanın çalışmaya karşı dayanıklılığını artımak ve nem, rutubet gibi fiziksel şartlara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktır. Katmanların zıt olarak preslenmesi üzerindeki yürüyüş trafiğine karşı olan direncini oldukça artırmaktadır.
Lamine parke nedir sorusuna daha iyi cevap almak için https://deccors.com/lamine-parke-nedir/ yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Lamine Parke Özellikleri Nelerdir ?
- 100% doğal ahşap ürün kullanılarak üretilmektedir.
- İçerisinde insan sağlığına zararlı bir madde barındırmaz.
- Zengin renk ve model seçeneği mevcuttur.
- Sistre ve cila işlemi yapılabilir. Tamir ve onarımı yapılabilir.
- Altan ısıtmaya uygundur. Ahşap oranının yüksek olması nedeniyle zeminde ısıyı korur.
- Doğal ahşap ürün olduğu için canlıdır. Zaman içerisinde değişime uğrayarak daha doğal bir görünüm kazanır.
- Akustik desteği sağlar ve belirli frekanslarda olan sesleri absorde ederek ses yalıtımına destek verir.
- Doğru tercihler ve uygulama ile uzun yıllar ilk günki gibi kullanılabilir.
Lamine Parke Bakımı
100% ahşap ürün olması nedeni ile suya karşı dayanıksızdır. Zeminde oluşan neme karşı dikkat edilmelidir. Uygulama öncesinde zeminle ilgili kontrolların ve önlemlerin alınması gerekmektedir. Su hakkında dikkat etmeniz gereken diğer bir husus, suyun parkenin üzerinden nüfus edecek kadar bekletilmesi durumudur. Bu nedenle lamine parke üzerine sıvı döküldüğünde hemen kuru bezle temizlenmelidir. Toz olmak için az nemli yada kuru bezle temizleme işlemi yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Hiç bir şekilde üzerinde sıvı bırakmamanız gerekmektedir. Sıvı lekesi yaptığı gibi zaman içerisinde aşınma ve deforme olmasına neden olbilmektedir.
Üst yüzeyinin yıpranması ve eski ihtişamını kaybetmesi durumunda sistre, zımparalama işlemi yapılarak çizikler ve ezilme izleri giderilebilir. Sistre ve zımparalama işleminden sonra ihtişamını ve rengini koruması için tekrar bir cilalama işlemi yapılmalıdır. Cila işlemi lamine parkeyi koruduğu gibi canlıda tutmaktadır.
Canlıdır. Bu nedenle üzerindeki trafiğin belirli noktalara odaklanmasını engellemeniz gerekmektedir. Eğer yürüyüş yada eşya trafiği var ise bunu eşit şekilde zemine yansıtmanız gerekmektedir. Bunun nedeni ise sürekli belirli bir noktada yoğunlaşılan dirence orada bulunan lamine plakasının iz yapmasına neden olur. Bu iz üzerindeki yürüyüş trafiğini belirgenleştirerek kötü bir görünüm kazanabilir.
Lamine Parke Nasıl Döşenir ?
2 Farklı uygulama yöntemi mevcuttur. Bu iki yöntem arasından tercih yapılmaktadır. Uygulamayı yapacak usta, hangi tercihin daha doğru olacağını yönlendirmektedir.
Yüzel sistem
Şap atılmış ve uygulama için gerekli zemin şartlarının sağlanmış olduğu zemine şilte uygulanır. Şiltenin birleşim yerlerini boya bantı gibi kağıt tabanlı bir bant ile banlamanız daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar. Şilte polietilen madde kullanılarak üretilen ve laminat parke zemininde kullanılan şilte ile aynıdır. Lamine parke plakaları birleşim yerlerinden birbirlerine tutkallanarak birleştirilmesi ile yapılan uygulamaya yüzel sistem denilmektedir.
Uygulama yapılmadan önce duvar ile plakalar arasında süpürgelik ve esneme payı için gerekli boşluğun bırakılması gerekmektedir. Bu boşluğun iyi hesaplanması oldukça önemlidir. Yüzül sistem esnemeye oldukça müsaittir. Nem ve rutubet sorunu olan yüzeylerde yüzel sistem önerilir. Bunu nedeni hava alabilmesi ve esneyerek rahatlamasıdır. Ancak fazla esneme plakaların arasının açılmasına ve istenmeyen bir görüntüye neden olacaktır.
Uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer hususda sıkıştırma işlemidir. Plakaya zarar vermeyecek malzeme kullanılarak sıkıştırma işlemi iyi bir şekilde yapılmalıdır. Sıkıştırma sonrasında plakaların birleşim yerlerinden çıkan tutkal kurumadan nemli bez ile temizlenmelidir. Kuruyan tutkal kötü bir görüntü oluşmasına neden olur. Ayrıca kuruduktan sonra temizlenmesi oldukça zor olacaktır.
Tutkallama (Yapıştırma)
Yüzel sisteme göre daha basit bir uygulama yöntemidir. Şap zemin üzerine tutkal sürülmesi ve lamine parke plakalarının birbirlerine sıkıştırılarak zemine yapıştırılması ile yapılır. Yüzel sisteme göre daha fazla dikkat edilmesi gereken etken vardır.
- Tutkalın güvenilir ve bilinir bir markadan alınması mutlaka önemlidir. Üretici firmanın belirlediği m2 başına tutkal miktarı belirlenmelidir.
- Yüzel sistemde olduk gibi lamba zıvanalara tutkallama işlemi yapılmamaktadır.
- Zeminin pürüzsüz olması ve tutkal kuruma işlemi tamamlanıncaya kadar plakaların hiç oynamaması gerekmektedir.
- Tutkalın kuruma zamanına dikkate alarak. Her seferinde uygulama yapabileceğiniz alan kadar tutkallama işlemi yapmanız gerekmektedir.
- İlk sırada erkek kenarları traşlanır, dişi olan kenar duvara bakacak şekilde en sol köşeden uygulamaya başlanır. Son sırada ise bir önceki sıraya erkek uç duvara bakacak şekilde uygulama işlemi tamamlanır.
Lamine Parke Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Döşeme işleminde fazla fire vermemek ve daha güzel bir görüntü ortaya çıkarmak için son sıradan artan parçayı ilk sırada kullanarak uygulama yapmanız gerekmektedir. Bu daha az fire vermenizi ve tüm parçaları verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar.
Parkeyi gösteren önemli etkenlerden biriside süpürgeliktir. Süpürgelik boşluğunun ve esneme payının iyi hesaplanması gerekmektedir. Süpürgelik çakıldıktan sonra parke sıkıştırmaması çok fazla sıkıştırmaması gerekmektedir. Fazla sıkışma durumunda parke zaman içerisinde şişme yaparak plakaların ayrılma durumu söz konusu olabilir.
Birleştirmenin sağlam olması ve açılamalar olmaması için çektirme işlemini iyi yapmanız son derece önemlidir.
Laminat parke ile Lamine parke arasındaki farklar nelerdir ?
Laminat parke ile Lamine parke arasındaki farkların neler olduğunu inceledik. Hangi durumlarda en iyi tercihin hangi zemin döşeme ürünü olduğunu öğrenmeniz ve zemininizde doğru tercihi yapmanız için birbirlerine karşı avantajlarını ve dezavantajlarını sizlerle paylaştık.Lamine Parke Fiyatları 2020
Fiyatları etikeleyen ana etkenlerden birisi, kullanılan ağacın türüdür. Ağacın ihtal olması fiyatın artmasına neden olmaktadır. Ülkemizde bulunan ağaçlardan üretilen lamine parkelerin fiyatları daha uygun fiyatlıdır.
Lamine Parke Renkleri
Renkler, plankın üst kısmında kullanılan ağacın türüne göre değişim göstermektedir. Lamine parke rengini belirleyen ana etkenlerden birisi ağacın kendisidir. Kişiye özel lamine parkelerde bu durum farklıdır. Tercih edilen ağacın kendine has olan rengi zaman içerisinde çalışmaya bağlı olarak değişim gösterebilir. Sizler için en çok tercih edilen lamine parke renkleri ve teknik özelliklerini aşağıda listeledik.
En Çok Tercih Edilen Lamine Parke Renkleri
- Zebrano
- Wenge
- Teak
- Sucupyra
- Sapelli
- Padalık
- Merbau
- Mele
- Okallptüs
- Kayın
- Kestane
- Kiraz
- İroko
- Jatoba
- Doussie
- Bubinga
- Bosse
- Bambu Diket
- Bambu Yatay
- Bilinga
- Avrupa Ceviz
- Akçağaç
- Amerikan Ceviz
- Afrormasia
Sucupira
Renk Değişim: Kısmen koyulaşır.
Sertlik: 4,5 - 5,3
Menşei: Güney AmerikaSapelli
Renk Değişim: Kısmen koyulaşır.
Sertlik: 3,5 - 4,5
Menşei: Batı ve Orta AfrikaMerbau
Renk Değişimi: Kısmen Koyulaşır
Sertlik:4,5 - 4,8
Menşei: Güneydoğu Asya - EndonezyaOkaliptüs
Renk Değişimi: Kısmen Koyulaşır. Sertlik: 4,5 - 5,5
Menşei: Avustralya - Güney Avrupa - Güney AmerikaMeşe
Renk Değişimi: Kısmen Sararır
Sertlik: 3,5 - 4,5
Menşei: Avrupa - Kuzey Amerika - Türkiye -Rusya - UkranyaMerbau
Renk Değişimi: Kısmen Koyulaşır
Sertlik:4,5 - 4,8
Menşei: Güneydoğu Asya - EndonezyaKiraz
Renk Değişimi:Kısmen Kızarır
Sertlik:3,0 - 3,5
Menşei:Balkanlar - Türkiye - RomanyaKestane
Renk Değişimi:Kısmen Koyulaşır
Sertlik:2,5 - 3,0
Menşei:Balkanlar - TürkiyeKayın
Renk Değişimi:Kısmen Srarır
Sertlik:3,0 - 3,5
Menşei:Avrupa - Türkiye - RomanyaJatoba
Renk Değişimi:Kısmen Koyulaşır
Sertlik:5,0 - 5,5
Menşei:Güney Amerika - Brezilya -Meksikaİroko
Renk Değişimi:Kısmen Koyulaşır
Sertlik:3,5 - 4,0
Menşei:Batı ve Orta Afrika - Kongo - Zaireİpe
Renk Değişimi: Olmaz
Sertlik: 6,0 - 6,5
Menşei: Güney Amerika - BrezilyaDoussie
Renk Değişimi:Kısmen Koyulaşır
Sertlik:4,0 - 4,5
Menşei:Batı ve Orta Afrika - KamerunBubinga
Renk Değişimi:Olmaz
Sertlik:5,0 - 5,5
Menşei:Orta ve Batı Afrika - Gaboon - Kamerun - Fildişi SahilleriBosse
Renk Değişimi:Kısmen Değişir
Sertlik:3,0 - 3,5
Menşei: Batı ve Orta afrikaBilinga
Renk Değişimi:Olmaz
Sertlik:3,2 - 3,7
Menşei:Afrika - Kamerun - Kongo - Gana - Nijerya - Sierra Leone - LiberyaBambu Karamel Yatay
Renk Değişimi:Kısmen Sararır
Sertlik:4,5 - 5,0
Menşei:Çin - Güneydoğu AsyaBambu Karamel Dikey
Renk Değişimi:Kısmen Sararır
Sertlik:4,5 - 5,0
Menşei:Çin - Güneydoğu AsyaAvrupa Ceviz
Renk Değişimi:Olmaz
Sertlik:3,0 - 3,5
Menşei: Türkiye - GürcistanAmerikan Ceviz
Renk Değişimi:Olmaz
Sertlik:3,0 - 3,5
Menşei:AmerikaAkçaağaç
Renk Değişimi:Kısmen Sararır
Sertlik:3,3 - 3,8
Menşei:Rusya - UkranyaAfrormosia
Renk Değişimi:Kısmen Koyulaşır
Sertlik:5,0 - 5,5
Menşei:Batı Afrika - Zaire - Kamerun - Kongo - Nijerya - GanaBambu Naturel Yatay
Renk Değişimi:Kısmen Sararır
Sertlik:4,5 - 5,0
Menşei:Çin - Güneydoğu AsyaBambu Natural Dikey
Renk Değişimi:Kısmen Sararır
Sertlik:4,5 - 5,0
Menşei:Çin - Güneydoğu Asya
Lamine Parke Modelleri
Modelleri belirleyen bazı teknik özellikler mevcuttur. Bu teknik özellikler: renk, strip, plank genişliği ve yüzey kısımlarında uygulanan tekniklerdir. Model olarak sıklıkla karşınıza çıkabilecek modelleri aşağıda listeledik. Model isimleri markanın isimledirmesine göre değişim gösterebilmektedir. Ancak genellikle karşınıza çıkabilecek lamine modelleri aşağıdaki gibidir.
- Tek Plank
- Dar Plank
- Geniş Plank
- XL Plank
- Hero Plank
- Naturel Plank
- Maxi Plank
- 2 Strip
- 3 Strip
- Yağlı
- Rustik
- Lake
- Cilalı
- Mat Cilalı
- Fırçalı
- Fırçalı Mat
- Derzli
- Dersiz











































