Bahçe Yer Döşemesi Kilit Parke Taşı
Parke taşı diğer bir adıyla kilit taşı, bahçe ve kaldırım zeminlerinde tercih edilen beton bazlı yer döşemesi ürünüdür. Özellikle yüke karşı dayanıklılığı yüksek olması istenen zeminlerde tercih edilir. Ülkemizde dış mekan zemin çözümü olarak oldukça sık tercih edilir.
Nerelerde Kullanılır ?
Dış zemin döşemesi olarak hemen hemen her yerde tercih edilmektedir. Kolay üretilmesi ve uzun yıllar dayanıklı bir şekilde kullanılabiliyor olması tercih edilme sebeplerinden birisidir. Uygulandığı zemine daha sonrasında müdahale yapılabiliyor olması onu daha avantajlı hale getirmektedir. Özellikle alt yapı sistemlerinin olduğu alanlarda bu nedenle tercih edilmektedir. İstenildiği zaman sökülebilen ve sonrasında tekrar maliyetsiz bir şekilde montajı yapılabilmesi kilit taşını bu tarz alanlarda avantajlı hale getirmektedir.
- Kaldırım park taşı olarak tercih edilmektedir.
- Asfalt atılması maliyetli olan ve sürekli üzerinden ağır yük taşıyan taşıtların geçtiği yollarda.
- Yaz aylarında çok sıcak geçen ve asfaltın erimesiyle hasar almasına neden olan yerlerin yollarında.
- Bahçe Seramikleri gibi ürünler üzerinde ağır yük taşımaya uygun olmadığı için Park ve bahçe gibi alanların yürüyüş yollarında.
- Otopark zeminlerinde. Uzun yıllar dayanıklı olması nedeni ile.
- Toz ve toprak olmasını istemediğimiz alanların zeminlerinde, okul, hastane yada sosyal tesis gibi alanlarda.
- Mağaza yada iş yeri önünde. Yağmur yağması durumunda çamur olmaması için. İş yerine gelen kişinin sizin iş yeriniz hakkında düşünceleri için bu önemlidir. Ayrıca çamur ve toz ile içeriye giren müşteri sizin mağazanız yada iş yeriniz içinde kötü bir imaj oluşmasına neden olur.
Parke Taşı İmalatı
Ülkemizde kilit parke taşı imalatını genelde belediyeler üstlenmektedir. Yerleşim yerlerinin alt yapı sistemlerini belediyeler üstlendiği için ve kaldırım gibi alanların yapıp ve onarım işlemleri belediyeler yaptığı için kendi içerisinde parke taşı imalat tesisleri bulunuyor. Burada üretilen parke taşlarının fazlası, halka satışı yapılabiliyor. Belediyeler ticari işletme statüsünde kar amacıyla satış yapabiliyorlar. İsteyenler belediyelerin bu parke taşı üretim tesislerinden satın alarak ustalara uygulamasını yaptırabiliyor. Bunun yanı sıra özel şirket olarak üretim yapan firmalardan mevcut. Bunlarda genelde kamu kurumlarına taşeron olarak işler yapan inşaat şirketleri oluyor. Örneğin https://iston.istanbul/parke-taslari/ adresinden istanbul belediyesinin üretim ürünlerini inceleyebilirsiniz.
Parke taşı, çimento ve kum bazlı harcın karılması ile birlikte uygun ebatlardaki kalıpları dökülerek kuruma işleminden geçirilmesi sonucunda üretiliyor. Üretimler genelde bahar ve yaz aylarında yapılır. Bunun nedeni daha hızlı kuruma işlemi olduğu içindir. Ancak bazı illerde yılın her ayında üretim aksamadan yapılmaktadır. Kış aylarında aşırı sıcaklardan dolayı taşların kuruma esnasında çatlamaması için ara ara ıslatılarak kurutulması işlemi yapılır. Harcın içerisindeki oran oldukça önemlidir. Yoksa ortaya dayanıksız ve yüke karşı direnci olmayan bir ürün çıkabilir.
Parke Taşı Fiyatları
Parke taşı fiyatları, ürünün teknik özelliğine göre farklılık gösterebilmektedir. Ürünün kalınlığı ve ebatı fiyatı etkileyen ana etkenlerden biridir. Kilit taşı fiyatları piyasada m2 olarak satılmaktadır. Bazı durumlarda palet hesabı, kamyon hesabı yada adet hesabına göre fiyatlama yapılabilir. Ancak piyasada kabul edilen birim m2 dir. Genellikle verilen fiyatlarda 1 m2 göredir. Kumlamalı parke taşı diğerlerine göre daha yüksek birim fiyatına sahiptir.
Türkiye'nin her yerinde farklı fiyat politikaları izlenmektedir. Bazı firmalar sadece ürünün fiyatını vermekte. Bazıları ise nakliye + ustalık fiyatıyla beraber size fiyat vermektedir. Bunları sorarak fiyat karşılaştırması yapınız. Nitekim bu üründeki en büyük sorun ürünün nakliyesidir. Eğer uygulama ve nakliye ile birlikte fiyat verenler sizin bulunduğunuz konuma göre fazladan nakliye ücreti istemiyorsa en kolay ve sizi yormayacak satın alma şekli budur.
Nakliyesi ve İşçilik Fiyatı
Nitekim kilit taşı, kamyon ile taşınmak zorunda 1 m2 ortalama ebatlarda 36 adet yapmaktadır. Kamyona farklı yükleme yöntemleri vardır. Ancak palet ile yüklenmesi işin daha hızlı yapılmasını sağlar. Aynı zamanda uygulama sırasında forklift yardımı ile kolayca indirebilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Birde eski usul istifleyerek yükleme var bu sadece küçük metrajlarda mantıklıdır. Paletin yer kaplamaması için tercih edilebilir. Yükleme ve indirmede büyük zaman ve yevmiye kaybına neden olur.
Kamyonlar kara yollarında belirli bir tona kadar yük taşıyabilirler. Bunu dikkat ederek fiyat alın. Sonrasında kamyonun yediği cezayı üstlenmeyin. Ayrıca uygulama için sıkıştırma ekipmanına ihtiyacınız var. Eski usul silindir ile zeminde istenilen kıvam yakalanamıyor ve taşların aralarını doldurmak için ince kum tedarik etmeniz gerekiyor.
1 m2 parke taşı fiyatı ortalama olarak 9 ile 15 TL arasında değişiyor. Bu taşın özelliklerine ve şehre göre değişim gösterebilir. Daha uygun fiyatlı olanlar ise çıkma kilit taşlarıdır. Ürün + Nakliye + işçilik ortalama olarak 30 ile 50 TL arasında değişim gösterir. Ortalama fiyat verdiğimiz için aralığı biraz geniş tuttuk. Nakliyede sizin konumunuz ve taşların bulunduğu konum çok fark ediyor.
Nasıl Uygulanır
Uygulanması çok zor değildir ama tecrübe gerektirmektedir. İlk bakıldığın kolay bir şekilde uygulayabileceğinizi düşebilirsiniz. Ancak zeminin hazırlanması ve tesviyeye uygun bir şekilde döşeme biraz tecrübe gerektirir. Uygulayan ustaların hızlı bir şekilde döşemesinden dolayı kolay bir iş olarak gözükebilir ancak emek ve sabır gerektirir.
Uygulanacak olan zeminin meyili belirlenmeli ve buna göre kazıklar çakılarak ipler çekilmelidir. Eğer zeminde yumuşak toprak var ve iler ki zamanlarda çökme tehlikesi olacaksa zemine kronit,ince mıcır, takviyesi yapılmalıdır. Mıcır zeminin altında drenaj görevini üstlenmektedir. Sonrasında zemin iyice preslenmeli ve sıkıştırılmalıdır. İnce kum ile son tesviyesi yapılmalı ve preslenmelidir. Son olarak kilit taşını uyguladığınızda zemin ile bütünleşmesi için ince bir katman kum serpiştirilmelidir. Bunu usta göz kararı ile kendisi ayarlamalıdır.
Eğer zeminde beton var ise, önerilen ince beton üzerine kum ile döşemedir. En sağlıklı olanı budur. Yağmur suyu sonrasında toprağın yumuşaması sonrasında uygulanan kilit taşının kaymaması için en garanti yöntemdir.
Uygulama kısmında kilit taşları birbirine kilitlenecek şekilde zemine uygulanmaya başlanır. Mümkün olduğunca tesviyeye bağlı kalarak fazla aralık verilmeden uygulama yapılmaya çalışılır. Aynı zamanda çekilen ip ve kot dikkate alınarak beton parke taşı uygulanmaya devam edilir. En son olarak derz aralıklarının doldurulması için üstüne ince kum dökülür. Süpürge yardımı ile taşların aralıkları kumla doldurularak birbirlerine kenetlenmesi sağlanır.. Kumun aralıklardan içeriye girmesi için kompaktör yardımı ile zemine baskı ve titreme uygulaması yapılır. Kum araya sıkışmadan yıkanması yada süpürülmesi tavsiye edilmez.