Seramik Markalarının Farklı Seramik Çeşitleri ile Modellerini Öğrenin
Seramik Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir.
Seramik türünü: Seramik duvar mı ? Yoksa yer seramiği olduğuna dikkat edilmelidir.
Seramik markasına: Ürünün arkasında duran oluşabilecek sorunları kabullenen ve ürünle ilgili değişimleri yapmaya hazır, satış sonrası desteğini esirgemeyen ve kaliteli ürünleri tasarlayıp üreten seramik markaları tercih edilmelidir.
Sertifika ve Belgeler: Ürünün belirli standartlarda üretildiğine dair İSO ve TSE belgelerinin olması dikkat edilmelidir. Bu belgeler üretici firmanın kurumsal yapısını size en iyi açıklayan kanıtlardır.
Seramik üretim tarihi: Ürünün üretim tarihi oldukça önemlidir. Ürünün muhafaza edildiği deponun koşulları uygun değilse ürünün deforme olabilme imkanı vardır. Seramikteki depoda bekleyerek deforme olma olayı. Ürünün kesimde ufalanması ve parçalanması gibi durumlara neden olabilir.
Kalite: Farklı kalitelerde üretimler mevcuttur. Ev kullanımı için ve Endüstriyel kullanım kaliteleri mevcuttur. Konut ve Ticari kullanımlar için üretilen seramikler birbirinden farklı kalitelerde üretilebilir. Bu halk arasında 1. Kalite ve 2. Kalite olarak dile getirilmektedir.
Devamlılık: Üretilen modelin ne kadar süre üretilmeye devam edileceği oldukça önemli bir unsurdur. Sadece belirli bir yıl için tasarlanmış ve devamında üretimi yapılmayacak koleksiyonları ticari mekanlarda tercih etmenizi önermeyiz.
Teknik özellikleri: Uygulayacağının zemin yada yüzeyin koşullarına en uygun olan seramik modelini tercih edebilmeniz için ürünün teknik özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu teknik özelliklerin sertifaka ve belgeler ile kanıtlandığı önem vermenizi öneririz.
Uygulama yapacağınız alanın maruz kalacağı dış tehditlere karşı seçtiğiniz seramiğin dayanıklı olması uygulamanın uzun yıllar deforme olmadan zemin ve yüzeyde kalacağını garantilemektedir.
Başlıca dikkat etmeniz gereken teknik özellikler aşağıdaki gibidir.
- Ebat toleransı
- Gönyeden sapma
- Kenar düzgünlüğü
- Düzlemden sapma
- Yüzey kalitesi
- Su emme
- Eğilme dayanımı
- Aşınma dayanımı
- Isı şokuna dayanım
- Çatlamaya dayanım
- Dona dayanım
- Kimyasallara dayanım
- Lekelenmeye dayanım
- Ev kimyasalları ve yüzme havuzu tuzlarına dayanım

Seramik Uygulama Alanları
- Banyo ile Mutfak duvar ve zeminlerinde
- Mutfak tezgah arasında
- Tuvalet duvar ve zeminlerinde
- Salon zeminlerinde
- Bahçe duvarında
- Dış cephe duvarında
- Bahçe zemininde
- Balkon ve Teras zemin ile duvarında
- Restaurant zemin ve duvarında
- Ofis zeminlerinde
- Hotel ve Motel gibi konaklama alanlarının zemin ve duvarlarında
- Tv ünitesi arkasında
- Apartman ve İş merkezi giriş zemin ve duvarında
- Alışveriş merkezi zemin ve duvarında
- Showroom zemin ve duvarında
- Cafe ve bar gibi eğlence mekanlarında duvar ve zemininde
- Sağlık ocağı, hastane, muayane gibi sağlık kurumlarının zemin ve duvarlarında
- Lavaravatuar gibi hijyenik olması gereken mekanların zemin ve duvarlarında
- Okul, dershane, kütüphane gibi eğitim kurumlarının giriş, koridor ve hol gibi alanlarının zemin ve duvarlarında
Duvar Seramikleri
Duvar seramikleri iç ve dış mekan duvarlarında kullanılabilir ürünlerdir. Yer seramikleri, duvarlarda kullanılabilir. Ancak duvar seramiği olarak üretilen seramikler, zemin kullanımına uygun değildir. Günümüzde markalar yer ve duvar seramiği olarak üretim yapabilmektedirler.
Ancak bu üretim bandını standartlaştırmak ve daha kolay pazarlamasını sağlamak amacıyla yapılmış bir ürün geliştirme çalışmasıdır. Teknik özellik olarak yer seramiklerinin daha dayanıklı ve yüzeysel özelliklere sahip olması gerekmektedir. Duvar seramiklerininde daha hafif olması oldukça önemlidir. Duvar seramiklerinin hafif olması duvarın ve dolaylı olarak binanın daha az yük taşıması demektir. Kullanılan yapıştırma harcının seramiğin uygulandığı duvarda uzun yıllar kalmasına imkan verir.
Duvar seramikleri üzerinde herhangi bir baskı ve trafiğe maruz kalmadığı için daha dekoratif amaçlar için kullanılabilir. Duvar seramik modelleri farklı modelleri uygulanabilmesine imkan sağlar. Farklı dekor seramiklerinin bir araya getirilmesi ile istenilen uygulamanın yapılabilmesi mümkündür.

- Duvara yük yapmaması için hafif olmalıdır. Harcın daha iyi tutmasını ve uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlar.
- Duvar seramik modeli seçerken, modelin kendine ait dekor seramiği ve bordur seramiği olduğuna dikkat etmenizi öneririz.
- İç ve dış duvarlar farklı fiziksel özelliklere tabidir. Bu nedenle fiziksel etkenler göz önünde bulundurarak seramiklerin teknik özelliklerini karşılaştırmalı ve doğru tercih yapmanız gerekmektedir.
- Duvarınızda girinti ve çıkıntılar çok ise, 2. Kalite yada Endüstriyel üretim dediğimiz kalitelerini tercih etmemenizi öneririz.Girinti ve çıktılarda dolayı seramik ustası, sık sık seramikleri kesmek zorunda kalacaktır. Bu kalitedeki ürünler kesim işlemi sırasında dağılma ve kırılma yapabilir bu da can sıktığı gibi çok fire verilmesine neden olacaktır. Ustanız büyük bir ihtimal ile sorunu seramiğin kalitesine bağlayacaktır.
- Banyo ve tuvalet gibi kapalı alanların duvarlarında daha açık renkli ürünleri tercih etmenizi öneririz. Alanın daha iyi aydınlanması ve ferah olması için bu önemlidir.
Duvar Seramik Fiyatları
Yer Seramikleri
Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda üretimi yapılmaktadır. Duvar seramiklerine göre daha dayanıklıdır. Bunun nedeni daha fazla trafik ve çalışmaya maruz kalmasından dolayıdır. Duvar seramiklerine göre daha sert bir yüzey tabakasına sahiptir. Daha az aşınır. Yüzeyinde bulunan kaplama malzemesi sayesinde daha az su emme kapasitesine sahiptir.

- Seçtiğiniz yer seramiğinin derzli ve dersiz görünüme göre kayganlık derecesine dikkat etmenizi öneririz.
- Granit seramikleri andıran ve parlak yüzeye sahip olan yer seramiklerinin ışığı yansıtması ve ortamın atmosferine olan etkisine dikkat etmeniz son derece önemlidir.
- Su ile temas eden zeminlerde yer seramiklerinin su emme oranına dikkat etmenizi öneririz. Bu zaman içerisinde sorun yaratabilir.
- Dış mekanların zeminlerinde kullanacağınız bahçe seramikleri gibi ürünlerinde hava koşullarına karşı dayanıklı olmasına ve donma ile çatlama gibi teknik özelliklerinin oranlarına dikkat etmenizde fayda var.
- Dış mekanlardaki seramikler daha yüksek trafiğe maruz kaldıkları ve üzerlerindeki yükün daha fazla olacağı düşünülerek üretimi yapılmaktadır. Bu nedenle dış mekanlarda kullanacağınız yer seramiklerinin bu etkenler dikkate alınarak üretilmiş olmasına özen gösteriniz.
- Havuz zeminlerinde kullanacak olan seramik modellerinde temizlik kimyasalları ve havuz tuzlarına karşı olan dayanımını dikkat ederek seçmeniz uzun yıllar kullanabileceğiniz bir havuz zeminin en garantili yöntemlerinden birisidir.
- Mutfak ve banyo gibi su ile sık temas eden ve temizlenmesi gereken zeminlerinde su emme oranı ve kimyasallara karşı olan dayanıklılığı yer seramiği tercih ederken dikkat etmeniz gereken önemli etkenler arasında yer almaktadır.
Yer Seramik Fiyatları
Dekor Seramikleri
Dekor seramikleri görünümü tamamlayıcı ürün olarak kullanılmaktadır. Kimi zaman seramik modelinin en göz alıcı kısmı olurken, kimi zamanlarda deseni tamamlayan yardımcı ürünler olarak uygulamalarda yer bulmaktadır. Dekor seramikleri, uygulamaya hareket ve canlılık kazandırdığını söyleyebiliriz. Uygulamanın birbirini takip eden desenlerden oluşmanın önüne geçen bir seramik çeşitidir.
Kullanım ve uygulama olarak genelde duvar seramikleri ile beraber kullanımı daha yaygındır. Ancak bazı uygulamalarda yer seramikleri ile birlikte kullanılan modelleri mevcuttur. Dekor seramikleri, yer yada duvar seramiği desenine göre özel olarak tasarlanmaktadır. Genel itibari ile o koleksiyondaki o modeli ile birlikte satışa çıkartılmakta ve beraber uygulanmaktadır. Başlıca kendisinin kullanımı yada diğer modelleri ile kullanımı uygun değildir. Desen tamamlamak için kullanılan yardımcı ürünlerden birisidir.Dekor seramik modelleri, ana desene bağlı olarak üretilir. Buda markanın koleksiyonuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Farklı markaların ürünleri bir arada kullanma ihtimaliniz çok düşüktür.
Dekor Seramik Fiyatları
Bordür Seramikleri
Adından da anlaşılacağı gibi duvar uygulamasında bordür yani sınır çekmek için tercih edilen seramik çeşitidir. Tasarım düz ve basit görünmesinin önüne geçerek duvar uygulamasında hoş bir hava yakalamak için tercih edilir. Günümüzde seramik markaları koleksiyonlarındaki bir seramik modeli serisinde yer, zemin, dekor ve bordür seramiklerini bir ürün olarak kullanıma sunmaktadır. Artık beğendiğiniz tasarım ile hangi dekor seramiğini yada bordür kullanacağız diye bir sorun ile karşılaşmıyoruz. Bordür seramikleri çoğu zaman uygulamada iki farklı seramik modelini hoş bir şekilde geçişini sağlamak için kullanılır.
Bordur Seramik Fiyatları
Mutfak Seramikleri
Mutfaklar su ile temas eden alanlardan birisidir.Bu nedenle birincil öncelik suya karşı dayanıklılıktır. Mutfak seramikleri, bu alanın zemin ve duvarlarında en iyi tercihler arasında yer almaktadır. Mutfak zeminlerinde yer seramikleri, mutfak duvarlarında ise duvar seramikleri kullanılmaktadır.
Mutfak Tezgah Arası Seramik
Mutfak tezgah arasında, seramik kullanılabilmektedir. Tezgah arası seramik modelleri oldukça geniş ürün yelpazesine sahiptir. Tezgah arasında, istenirse vintage bir hava yaratmak için karo seramiklerde kullanılabilir. Cini etkisi yaratan bu mutfak karo seramikleri, mutfakta zamanda yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Tezgah arasında aşağıdaki modelleri tercih edebilirsiniz.
- Taş görünümlü
- Ahşap görünümlü
- Doğal taş görünümlü
- Tuğla görünümlü
- Mermer görünümlü
- Cini görünümlü
- Beton görünümlü
Mutfak Seramik Fiyatları
Banyo Seramikleri
Banyolar belkide su ile en çok temas halinde olan alanlardır. Yer ve duvarlarında mutlaka suya dayanıklı bir ürünün tercih edilmesi gerekmektedir. Bu ihtiyacı en iyi karşılayan ürün banyo seramikleridir. Banyo duvarlarında, banyo duvar seramikleri. Banyo zeminleri, banyo yer seramikleri tercih edilmektedir. Duvarlarda kullanılan seramiklerde dekor ve bordür seramikleri tercih edilebilir. Tercih edilen özelliklerinde su emme oranı en çok dikkat etmeniz gereken teknik özellikler arasında gelmektedir.

Genellikle mermer desenli daha geniş ve ferah bir alan yaratmanızı sağlayacak banyo seramik modelleri tercih edilmektedir. Zemin ve duvarlarında birbirini tamamlayan modeli tercih edilmesi daha güzel bir görüntünün ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Dar bir banyoya sahipseniz koyu görünümlü seramik renkleri ve modellerini tercih etmemenizi öneririz. Dar olan banyonuzu daha da küçük gösterecektir. Ayrıca iyi bir aydınlatmaya sahip olmayan banyolarda sizi zor durumda bırakabilir.
Doğal taş görünümünü banyosunda arayanlar için, vein cut travertine modellerinden esinlerek yapılan seramik modellerini tercih edebilir. Antik bir banyo dekorasyonu yaratmak isteyenler için mükemmel bir tercih olacaktır.

Banyolarda genellikle sade ve gri tonlarda seramik renkleri tercih edilmektedir. Daha gösterişli modeller arayanlar antrasit seramik modellerini yada rektifiyeli seramik modellerine göz atabilirler.
Zeminin kaygan olmasından tedirgin olanlar ise derz ile uyumlu seramik modellerini tercih edebilirler. Bazı granit seramik ve mermer görünümlü seramiklerde derz kullanımı hoş olmayan bir görüntüye yol açacağından dolayı tercih edilmektedir. Seramik arasında kullanılan derz kayganlığı azalmaktadır.
Banyo Seramik Fiyatları
Bahçe Seramikleri
Bahçelerde seramik kullanımı son zamanlarda artış göstermektedir. Özellikle bahçe yer döşemelerinde, seramik trend ürün haline geldi desek haksızlık etmiş sayılmayız.
Mimarlar, Cafe ve Restaurantların bahçe zeminlerinde hem dekoratif hemde zeminde suya dayanıklı olan ürün arayışı için seramiği en ideal ürün olarak görmektedirler. Kompozit ahşap deck maliyetinin yüksek olmasından ve bakım gerektirmesinden dolayı eskisi kadar sık tercih edilmemekte.

Bahçenin sadece zeminlerinde değil, ayrıca bahçe duvarlarında da kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra binanın dış cephesinde, toprak ile pencere arasındaki kesime, bordür olarak bile tercih edildiği görünmektedir. Binanın sık kirlenen bu kısmında zaman içerisinde boya kullanımdan ciddi tasarruf edilmektedir. Sık yağışla karşılan kesimlerin binalarında burada ciddi bir kirlenme meydana gelmektedir. Seramik sudan etkilenmemesi ile binanın duvarını korurken, güzel bir görüntü yakalamanızı ve kolay temizlenebilir olması ile size kolaylık sağlamaktadır.

Bahçede sık zaman geçirmeyi sevenlerin mutlaka bahçelerinde mutfak alanı olarak kullandığı yada mangal partilerin yapıldığı alan mevcuttur. Bu alanlarda kullanımı hem uygun fiyatlıdır. Hemde size hijyenik bir alan ve temiz bir görüntü sağlamaktadır.
Bahçe Seramik Fiyatları
Seramik Modelleri
Parke Görünümlü Seramik & Ahşap Görünümlü Seramik
Bu gelişme yapı sektöründe son zamanlarda en çok dikkat çeken ürün gelişmeleri arasında yer almaktadır. Seramik ürünleri zemin uygulaması olarak ticari mekanlarda daha çok tercih edilmekteydi. Bunun başlıca bir kaç nedeni sıralayacak olursak.
- Bakım ve temizliğinin daha kolay olması.
- Yüksek trafik ve çalışmaya karşı dayanıklı olması.
- Ticari mekanların zeminlerine daha uygun olması.
- Model çeşitliliğinin fazla olması ve büyük plaka ebatlarının bulunabilmesi geniş alanlarda daha etkin kullanılmasını sağladığı için.
- Seleksiyon sorunun olmaması.
- Local tamirlerin gerçekleştirilebilir olması. Tamir için aynı ürünü bulabilmek daha kolay ve seleksiyon sorunu olmadan değiştirilebilmesi
Yukarıdaki başlıca nedenler ticari mekanlarda seramik üstünlüğünü ortaya koyuyordu. Ancak konut kullanımında bu etkenler birincil tercih sebepleri arasında olmuyor. Konut kullanımında daha çok görünüm ve kullanılabilirlik etkin tercih sebebi olarak görünüyor.

Seramik ürünü uygulandığı ortamda soğuk bir hava yaratıyordu. Bunun nedeni seramik modellerinin ilham aldığı tarzlardan kaynaklardan yer alıyordu. Genelde taş ve seramik tarzına has bir görüntü ile ürün geliştirme yapılıyordu. Sıcak görünümü ahşap görünülü ürünler daha iyi sağladığı bir gerçekti. Seramik markaları bunun referans alarak ahşap ve parke görünümlü seramik ürünleri ile bu pazarda pay alacaklarını gösterdiler. Oldukça başarılı oldular. Ancak ülkemiz halen seramik ürünü su ile temas eden odalarda daha sık kullanılmakta. Ahşabın suya karşı zayıf yönü seramiği bu mekanlarda üstün kılıyor.

Yurt dışında alttan ısıtma ile uyumlu olduğu için ve görünüm olarak ta taş ve ahşap görüntüyü sağlayabildiğinden dolayı günümüzde daha yaygın olarak kullanılmaya başlandığı söylemek mümkün. Ülkemizde bu durumun hemen değişeceğini düşünmüyoruz.
Mermer Görünümlü Seramik
Teknolojinin gelişmesi ile yapı malzemeleri sektöründe ikame ürün kullanımı oldukça ilerledi. Özellikle doğada bulunan ham maddenin direk olarak işlenerek ürün haline getirilmesi ile oluşturulan ürünlerde bu daha sık karşımıza çıktı. Bunun nedeni bu ürünlerin doğal seleksiyona bağlı kalınarak uygulanmasında çıkan zorluklardı. Doğada bulunan ürünlerin fabrika üretiminde olduğu gibi tek bir standartta olmasını beklemek çok güç bir ihtimal. Ciddi bir emek isteyen seleksiyon sürecinden geçmekte. Bunun yanı sıra ürünün doğada sınırlı bulunmasından kaynaklanan ham madde sıkıntısı her ürünün fiyatının farklı fiyatlarda servis edilmesine neden olmaktaydı. Sık olarak bulunan ürünleri daha uygun fiyatlara temin edebiliyorken. Belirli bir bölgede elde edilen ürünlerin fiyatları oldukça uç noktalarda olabiliyordu.

Mermer ve Traverten bu duruma en iyi örneklerden birisidir. Ülkemizde sadece belirli bölgelerde çıkan ürünler mevcuttur. Örneğin Mermer için Muğla beyazı, Erzincan Vişne, Afyon Sugar. Traverten için ise Denizli Beige, İzmir Beige, Valnut ve Noce gibi ürünler buna en iyi örnek. Bunun yanı sıra kesim tekniğe göre Vein cut ürünlerin çok fire vermezi üretimdeki maliyeti artırıyor ve bu doğal ürünlerin her mekanda uygulanmasını zorlaştırıyordu.

Bu sorunu seramik markaları çok güzel bir şekilde çözdü. Aynı görüntüyü seramik ile sağlayabilecekleri gösterdiler. Bugün mermer görünümlü seramik ile mermer arasında çok ince farklar var. Tabi ki sektörün içerisinde olan kişiler aradaki farkı ilk bakışta bile anlayacaklardır. Ancak mekanı ziyaret eden kişiler sizin sektörünüz ile yada size rekabet eden kişiler olmayacaktır. Yada ev kullanıcısı için bu bir sorun değildir.

Daha düşük bütçeler ile zemin yada duvarlarda mermer görünümü seramik ürünleri ile çok kolay bir şekilde sağlayabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra seleksiyon sorununuz bulunmuyor. Ayrıca aynı ürünün üretimi belirli standartlara bağlı kalarak devamlılık sağlanıyor. Bu nedenle ileri ki zamanlarda oluşabilecek her hangi bir local uygulama durumunda sizi yarı yolda bırakmıyor.
Seramik Fiyatları
Seramik Modelleri
Seramik Nasıl Döşenir ?
Nasıl uygulandığı basit ve sade bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalara değineceğiz. Aşağıdaki aşamalara dikkat ederek sizde evinizde seramik tadilatını kendiniz yapabilirsiniz.
Gerekli süre: 3 gün
- Zeminin hazırlanması
Döşeme işlemine başlamadan önce zeminin seramik döşemeye uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Zeminde bulunan kaplama yada döşeme sökülmeli ve temizlenmelidir.
- Yapıştırma harcının hazırlanması
Seçtiğiniz seramik rengine uygun yapıştırma harcının üzerinde bulunan talimatlar dikkate alınarak hazırlanması gerekmektedir. Su ve harcın oranı markaya göre değişim gösterebilmektedir. Harcın kıvamı önemlidir. Bu nedenle talimatlara uymanız gerekmektedir.
- Harcın zemine taraklanması
Bu işlemden önce isterseniz sıva filesi kullanabilirsiniz. Sıva filesi seramiğin duvara daha sağlam yapışmasını sağlayacaktır. Hazırlanan harcı duvara mala yardımı ile sürünüz. Sonrasında tarak yardımı ile duvardaki harcı taraklama işlemi yapınız. Çok geniş bir alanda çalışmayınız her zaman uygulayabileceğiniz alan kadar yüzeye harcı sürünüz. Yapıştırma harcları güçlü ve hızlı kuruyan ürünlerdir. Bu nedenle dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Seramiğin döşenmesi
Duvara uygulama işlemi yaparken zeminden. Zemine uygulama işlemi yapıyorsanız eğer köşeden başlayarak seramiği döşemelisiniz. Seramiği döşemeden önce bir miktar yapıştırıcıyı arkasına sürebilirsiniz. Sürdüğünüz yapıştırıcı ince bir tabaka olması için mala ile düzeltebilir ve sonrasında zemine yavaşca koyabilirsiniz. Bu noktada su terazisi ve plastik çekiç her zaman yanınızda bulunması gereken yardımcı ürünlerdir. Seramiği zemine koyduktan sonra yapıştırıcı ile duvara yapışması için plastik çekiç yardımı ile yavaşca vurarak zemine oturtabilirsiniz. Çok fazla güç kullanmamaya dikkat gösterin.
- Derz aralıklarının belirlenmesi
Seramikler derz aralıkları dikkat edilerek döşenir. Bir seramik plakasının yanına diğerini döşediğiniz der derz artılarını kullanarak aralarındaki derz boşluğunun aynı genişlikte olmasını sağlayın.
- Derzin uygulanması
Seramiklerin döşenmesi bittikten sonra. 1 gün beklemeniz gerekmektedir. 1 günün ardından derz artılarını çıkarmalı ve derz boşluklarının temizleyebilirsiniz. Toz ve kalıntı kalmaması için bir bezi ıslatarak temizlik işlemi yapabilirsiniz. Derz aralarındaki tozu almak için elektrikli süpürgede kullanabilirsiniz. Banyolar için silikon , balkon ve teras gibi alanlar için flexible, daha esnek bölgelerde ise epoksi bazlı derz kullanabilirsiniz. Paketlerin üstünde yazan talimatlara uygun şekilde derzi hazırlamalı ve sonrasında seramik malası ile seramiklerin arasına uygulanmalıdır.
- Derzin temizlenmesi
Derz uygulamasından 24 saat sonra. Aralıklardan taşan ve seramiklerin üzerine gelen istenmeyen derz kalıntıları ıslak sünger yardımı ile yavaş daireler çizerek silmelisiniz. Derz aralıklarını düzeltmek için süngeri parmağınız yardımı ile seramiğin arasındaki derz dolguyu düzeltmek için işlem yapabilirsiniz.